+31 511 – 700 216 (ma tm vr van 09:00 tot 12:00)

Zeemeerminnen behoren tot de meest betoverende en mythische figuren uit de wereldgeschiedenis. Verspreid over de wereld, van de ijzige wateren van Scandinavië tot de warme kusten van Afrika, hebben verschillende culturen hun eigen unieke interpretaties en verhalen ontwikkeld. In deze verhalen wordt de zeemeermin weergeven als een mooi en lief tot een gevaarlijke roofdier waar je beter bij uit de buurt kan blijven. 

In de Griekse mythologie zijn zeemeerminnen het meest bekend in de vorm van sirenes. Deze wezens waren oorspronkelijk voorgesteld als half vogel, half vrouw, maar in de loop van de tijd evolueerden ze naar het nu bekende beeld van half mens, half vis. 

Sirenes werden berucht om hun betoverende gezangen die zeelieden naar de rotsige kusten lokten, wat vaak tot een  schipbreuk leidde. Deze verhalen gebruikten de oude Grieken om mensen te waarschuwen voor de gevaren van de zee. 

Verder naar het noorden, in de Scandinavische folklore, komt de ‘havfrue‘ of zeemeermin voor. Deze wezens waren minder kwaadaardig dan hun zuidelijke tegenhangers. Havfrue, zoals bekend uit het beroemde verhaal van Hans Christian Andersen “De Kleine Zeemeermin”, zijn tragische figuren die verlangen om mens te worden.

De verhalen rond deze noordelijke zeemeerminnen spreken vaak over onbereikbare liefde en over het samenkomen van de onderwaterwereld met de menselijke wereld. 

In Afrika vinden we Mami Wata, een spiritueel figuur die vaak wordt afgebeeld als een zeemeermin. Mami Wata wordt geassocieerd met genezing, vruchtbaarheid en rijkdom, ze heeft een complexe relatie met haar volgers, die zowel angst als verering omvat. Zij belichaamt de dualiteit van de natuur – schepper en vernietiger, die de kracht en het mysterie van het water symboliseert.

In Azië vinden we verhalen zoals die van de Japanse Ningyo, een visachtig wezen waarvan gezegd wordt dat het ongeluk brengt of juist, volgens sommige verhalen, een ongewoon lange levensduur schenkt aan degenen die het vangen. De Ningyo wordt niet mooi afgebeeld zoals de westerse zeemeermin; deze wat enge zeemeermin laat zien hoe verschillend zeemeerminachtige wezens kunnen zijn.

Deze verschillende verhalen laten zien hoe gefascineerd mensen wereldwijd zijn door zeemeerminnen. Met thema’s zoals aantrekkingskracht, het gevaar voor het onbekende en de  grenzen tussen onze wereld boven- en de wereld onderwater. 

Tegenwoordig worden zeemeerminnen in een meer betoverende vorm weergegeven. In films en reclames zijn het vaak symbolen van vrijheid en schoonheid. En is er voor kinderen de mogelijkheid om met een zeemeermin staart te zwemmen waardoor ze zich een echte zeemeermin wanen.

Selecteer een Afleverpunt

Mermaid Sisters
Right Menu Icon